Sådan skærer du nemt i dit kalorieindtag

kalorieindtag

Hvis du gerne vil tabe dig, er der ingen vej udenom: Du skal indtage færre kalorier, end din krop forbruger. Det kan dog forekomme en smule uoverskueligt – især hvis du samtidig ønsker et naturligt og afslappet forhold til mad. Uden at skulle veje og opmåle din mad og kalorieberegne i en periode.

Heldigvis behøver det ikke være vanskeligt. Du skal bare gøre op med din vanespisning og indføre nogle nye, sundere vaner i hverdagen.

Er du vanespiser?

Mange af os spiser efter fast indarbejdede vaner. For nogles vedkommende af den slags, der har hængt ved siden barndommen. Måske spiser vi cornflakes til morgenmad og har altid gjort det? Det kan også være du spiser et mellemmåltid mellem hovedmåltiderne, selvom du slet ikke er sulten? Eller også drikker du mælk til måltiderne for at dække dit kalkbehov – fordi du har lært, det er vigtigt med ½ liter dagligt.

Det er der ikke noget galt i. Men muligvis skal disse vaner – og andre – kigges efter i sømmene, når du gerne vil tabe dig.

Måske påvirker sukkerindholdet i dine cornflakes dit blodsukker, så du hurtigt føler dig sulten igen og derfor spiser mere, end du har brug for? Eller også spiser du noget forkert og meget kalorieholdigt til mellemmåltiderne og får dermed mere energi ind i kroppen, end kroppen forbrænder?

Det kan også være din krop slet ikke har brug for ½ liter mælk dagligt, fordi du i forvejen spiser en skive ost på din rugbrødsmad og en portion broccoli til aftensmad. Begge dele noget, der også tilfører kroppen den nødvendige kalk.

En ting ad gangen

Ved at bryde én kostvane ad gangen, kan du blive mere bevidst om, hvad mad gør for din krop og samtidig opnå en positiv sidegevinst i form af at stabilt og langsomt vægttab. Noget, der i øvrigt har vist sig at være en meget effektiv vej til et holdbart vægttab.

Hvis du skifter dine cornflakes ud med havregryn, vil du måske kunne opleve, at dit blodsukker bliver mere stabilt helt frem til frokost. Derfor spiser du ikke så meget og kan måske endda springe mellemmåltidet over og dermed yderligere spare kalorier.

Drikker du vand til maden i stedet for mælk, kan du bruge de opsparede kalorier herpå til et ekstra stykke kød – og dermed yderligere føle dig mæt i længere tid. Hermed kan du muligvis også springe din aftensnack over.

Men start gerne med én ting ad gangen. Det minimerer risikoen for, at det bliver hårdt og uoverskueligt.

Sådan sparer nemt på kalorierne i hverdagen

Hvis du gerne vil begrænse dit daglige kalorieindtag, findes der en række simple kostændringer, som er nemme at gennemføre – uden at livet bliver kedeligt.

  • Skifter du den 3-stjernede spegepølse ud med kødpølse, kan du på et halvt stykke rugbrød spare 50 kalorier.
  • Vælger du smøreost i stedet for en skiveost, kan du på et helt stykke rugbrød også spare omkring 50 kalorier.
  • Vælger du en fedtfattig yoghurt, fremfor den klassiske sødmælksudgave, kan du på en portion á 200 ml. spare 60 kalorier.
  • Køber du et friskbagt rugbrød, kan du undvære smørret og dermed spare omkring 50 kalorier til frokost.
  • Frugt er sundt, men kan også indeholde mange kalorier. Vælger du et æble i stedet for en banan, kan du spare 100 kalorier.
  • Ved at fjerne kalorieholdige drikkevarer fra kosten, kan du yderlige skære ned på dit kalorieindtag. Et glas appelsinjuice indeholder eksempelvis 120 kalorier – og en café latte kan, afhængig af type, indeholde op til 200 kalorier pr. kop.
  • Skifter du det hakkede oksekød med 8-10% fedt ud med varianten med 3-6% procent fedt, kan du spare omkring 75 kalorier pr. hakkebøf. Der sidder naturligvis en masse smag i fedt, når det kommer til animalske fødevarer. Du kan dog sagtens få en god smagsoplevelse, selvom du vælger de magre kød- og mejerivarianter. Især hvis du er gavmild med krydderierne. Mange af disse kan desuden have flere positive bieffekter. Dem kan du læse mere om her.

Det er med andre ord ikke nødvendigvis store ændringer, der skal til i hverdagen – og et vægttab behøver med andre ord ikke tage afsæt i en total kostændring og hård træning.

Tænker du blot over, hvad du spiser, samt i hvilke mængder, er du allerede rigtig godt på vej.