Måling af fedtprocent

måling af fedtprocent

For dem af os, der måske ikke har været vant til at tænke over kost og sundhed i vores hverdag, kan begrebet fedtprocent forekomme en smule mærkeligt og abstrakt. For hvad er det egentlig, hvad fortæller det, og hvordan får man det målt? I denne artikel vil vi forsøge at levere nogle af svarene til dig. Herefter kan du selv konkludere, om det vil være gavnligt for dig at få foretaget denne type af test.

Fedtprocenten viser, som navnet antyder, procenten af fedt i kroppen. Denne er ikke kun afhængig af din højde og din vægt. Du kan sagtens have en meget lavere eller højere fedtprocent end en anden person med præcis samme mål som dig. Fedtprocenten er nemlig i høj grad afhængig af forholdet mellem fedt og muskler i kroppen. Dette forhold er – på baggrund af kost- og motionsvaner – varierende.

Hvorfor måle fedtprocenten?

At få målt ens fedtprocent kan være med til at fortælle nogle skjulte ting om ens krop. Mange mennesker lever nemlig i en illusion om, at fordi de er tynde, så er de sunde – og omvendt tror mange overvægtige mennesker, at de automatisk er usunde fordi de vejer lidt ekstra. Men i virkeligheden er det fedtprocenten, der er sigende, og den kan man ikke vurdere uden at måle den.

Har men en foruroligende høj fedtprocent, så kan det være man skal overveje at reagere. Reaktionen bør typisk være en livsstilsændring, for eksempel i form af en sundere kost og mere motion i hverdagen. Det er ikke meget der skal til, for at fedtprocenten kan komme til at ligge på et fornuftigt niveau.

Måling af fedtprocent – sådan gør du

Der er forskellige måder at måle fedtprocenter på, og nogle er mere pålidelige end andre. En af de metoder der til dags dato er mest populær blandt eksperter, er brugen af en fedttang. Det lyder enormt lavpraktisk, men egentlig hiver man ud i huden i de områder hvor fedtdepoter kan sidde, klemmer med tangen og måler afstanden mellem de to tænder. Dette kaldes at måle hudfoldstykkelsen.

Hvad denne tykkelse optimalt skal ligge på kan variere for kvinder og mænd. Alder spiller også en afgørende rolle. De officielle tal siger, at kvinder i alderen 20-40 skal være mellem 21 og 30 procent, imens tallene siger 8-19 for mænd. Der er altså stor forskel, og det er derfor vigtigt at tælle alle faktorer med, når man måler.