God søvn: Derfor er det vigtigt for din træning

Mand ligger på seng med computer

Træning, nærende kost og en livsstil, der generelt er hensigtsmæssig for sundheden, er blevet vigtige komponenter i den moderne danskers tilværelse.

En sund og stærk krop skal prioriteres højt, da den langt hen ad vejen tillader én at få et mangeårigt, godt liv.

Men en faktor, der af og til negligeres eller med vilje overses, er faktisk hele fundamentet for både træning og en velfungerende hverdag.

God søvn er nemlig alfa og omega for ethvert menneske, for tager du en persons søvn, tager du vedkommendes livsgrundlag.

Det er ekstra vigtigt at få tilstrækkeligt med timer på øjet om natten, hvis man træner regelmæssigt – og det er der flere grunde til.

Din krop skal restituere

Når man træner, hvad enten det er løb, styrketræning eller noget helt tredje, nedbryder man kort fortalt sine muskler.

For at musklerne skal kunne bygge sig op igen til en version, der er endnu stærkere end den foregående, skal man lade dem restituere.

Det starter i høj grad med de anbefalede 7-8 timers søvn hver nat, som kroppen generelt skal bruge for at fungere på et optimalt niveau.

Er man vant til at træne meget, vil kroppen typisk skulle bruge færre timer på at restituere, men det ændrer ikke på det søvnbehov, mennesket helt grundlæggende har.

Vil man sine krop og sine muskler det bedste, bør man derfor prioritere sin nattesøvn rigtig højt, så man giver sig selv de bedste forudsætninger til næste træning.

En mental opladning

Søvn er ikke bare en god håndfuld timer, hvor kroppen kan hele sig selv efter træningen og blive genopbygget til en stærkere udgave.

Søvn handler i lige så høj grad om at oplade mentalt, så man er klar på næste dags strabadser.

Hård fysisk træning kan umiddelbart synes at tage udgangspunkt i kroppens fysiske formåen, men faktisk spiller det mentale aspekt en rolle, der bestemt ikke skal undervurderes.

Hovedet kan nemlig meget mere end kroppen, og man kan de mest utrolige ting, hvis bare man besidder viljen.

Den vilje er imidlertid ikke meget værd, hvis man ikke sover om natten, hvorfor det er utrolig vigtigt at prioritere sin nattesøvn.

En sommerdyne kan være løsningen

Det er ikke ualmindeligt at have svært ved at falde til ro om sommeren, men i mange tilfælde vil en sommerdyne være løsningen.

De fleste kender til nætter, hvor sveden driver af én og tankestrømmen ikke er til at bremse, og i netop den slags situationer kunne man med fordel bruge en sommerdyne.

En sommerdyne er kendetegnet ved at være tyndere end almindelige dyner og derved mindre omklamrende, fordi man ikke sveder nær så meget under en sommerdyne.

Træningen skal i sagens natur også vedligeholdes i årets varmeste måneder, og derfor kan man ikke være tjent med at sove elendigt i løbet af hele sommeren.

Derfor bør man anskaffe sig en sommerdyne, hvis man som mange andre har tendens til søvnbesvær, når natten er meget varm.