Cirkeltræning

cirkeltræning

Cirkeltræning har sine rødder i militæret, og det er stadig en del af de hårde optagelsesprøver til diverse specialkorps i både militæret og politiet i mange lande.

Og det er ikke tilfældigt, at det netop er cirkeltræning, som er valgt til dette formål. Cirkeltræning kræver nemlig både stor styrke, kondition og koordination.

Din krop og hjerne bliver derfor udfordret på mange plan, og psyken bliver ligeledes sat på hård prøve. Det er nemlig en stor mental udfordring, når du hele tiden ved, at du skal tilbage til de samme træningsstationer igen og igen.

Principperne bag cirkeltræning

I cirkeltræning laver man et træningsprogram, hvor man kommer store dele af eller alle kroppens muskler igennem på skift. Dermed får de enkelte muskelgrupper hvile på skift, så de igen kan holde til den samme øvelse.

I klassisk cirkeltræning er der ingen pauser mellem øvelserne, og man går derfor direkte fra den ene station til den næste. Du oparbejder derfor en større og større iltgæld i kroppen, hvorfor det bliver hårdere og hårdere hele tiden.

Samtidig er programmet bygget op om de store muskelgrupper, da dette stiller de største krav til din form. De store muskler kræver nemlig mere ilt, og hele programmet bliver derfor meget hårdere, end hvis det var baseret på mindre muskelgrupper.

Bronzecirkel – klassikeren over dem alle

Det nok mest kendte cirkeltræningsprogram bliver kaldt bronzecirkel. Det er ligeledes dette program, som har dannet inspirationen til de militære optagelsesprøver.

Det er baseret meget på kropsvægtsøvelser, såsom 1-benet squat i ribbe, diverse variationer af pullups og armstrækkere m.m. Alle øvelserne rammer flere muskelgrupper samtidigt.

Du har så x antal minutter til at nå cirklen igennem x antal gange, og så er det bare om at holde pauserne på et minimum. Det må dog aldrig gå hurtigere, end man kan lave øvelserne korrekt. Derfor er der også en instruktør, som giver dig ekstra gentagelser, hvis du ikke udfører øvelsen korrekt.

Cirkeltræning er sjovest i hold

Du kan sagtens lave cirkeltræning selv, men det er klart sjovest i hold. Så bliver man motiveret af de andre, som måske er lidt foran en i programmet.

Der kommer hurtigt et positivt konkurrenceelement, da det er nemt at se, hvem der er forrest og bagerst. Du vil for alt i verden ikke blive overhalet, så de fleste er i stand til at presse sig mere, hvis de laver cirkeltræning i hold.