Suppler din træning med svømning

stranden

Hvis du dyrker en form for træning, der indbefatter løb eller styrketræning, så oplever du nok jævnligt, at din krop protesterer i form af smerter eller ømhed i muskler og sener. Det kan svømmes væk.

Lyt til din krop

Når din krop gør ondt, så er det et tydeligt signal til dig om, at det er nok. Eller måske endda for meget.

Den protest skal du lytte efter. Og så skal du gøre noget ved det. Og helst med det samme.

Kroppe har forskellige limits, og det er din opgave at respektere din krops. Også selv om du slet ikke synes, det er der, din grænse burde ligge. Det betyder ikke, at du skal holde op med at træne. Det skal du endelig ikke. Men har din krop brug for en pause, så skal du give den det. Det er lige så vigtigt at give din krop hvile og mulighed for at restituere, som det er at motionere.

Det kan enten være ved, at du holder en eller to hviledage, eller du kan supplere din forholdsvis hårde eller meget hårde træning med en motionsform, der ikke er så belastende – eller måske oven i købet afslappende og udstrækkende.

”Hviledags”-motion

Et godt alternativ til slet ikke at træne kan være noget, hvor du på den ene side er i bevægelse og på den anden side bevæger dig stille og roligt og uden større belastning. Er det også sjovt, er det jo bare en ekstra bonus.

Du kan for eksempel gå en tur. Den gåtur kan være mere eller mindre frisk. Det kan også være en cykeltur, hvor du holder tempoet og pulsen nede på et fornuftigt niveau. Du kan lave yoga eller strækøvelser. Du kan spille golf, pudse vinduer eller støvsuge i hele hytten.

Pointen er, at din krop er i bevægelse uden at være belastet. Restitution er vigtig for din krop og faktisk gavnligt for et godt resultat af din hårde træning.

Svømning

Noget af det bedste, du kan gøre for din krop, er at tage en tur i svømmehallen og svømme nogle baner.

Især hvis du i øvrigt træner meget på anden vis, så kan svømning være det gode supplement til den træning. Det kan den, fordi din krop bæres af vandet, og dine bevægelser ikke belaster dine muskler eller led.

Når du svømmer, kan du selv sætte tempoet, og du vælger din svømmestil. Du kan mærke, hvor mange baner, din krop magter at svømme, og du kan veksle imellem, hvordan og hvor hurtigt du svømmer.

Har du ømheder her og der i kroppen, så start stille og roligt ud med at tage nogle baner, hvor du bare kører en standard-brystsvømning, indtil ømhederne langsomt fortager sig. Herefter kan du svømme dit øvrige program, hvilket er med til at blødgøre stive og ømme steder.

Også din sjæl har godt af en svømmetur, hvor du bare ligger og høvler nogle baner af. Imens du gør det, bliver dine tanker lettere, og det er bestemt heller ikke så dårligt.

Oftest er du symptomfri, når du stiger op af vandet efter endt svømmetur. En blødgørende og meditativ tur i saunaen til at slutte af med, og din krop er til at samarbejde med igen.

Vekselvirkning er vigtig

Du bør ikke køre på med konstante og daglige træningsprogrammer, hvor dy presser din krop maksimalt. Dels vil du på et tidspunkt overbelaste din krop, og dels er det både sundere og mere effektivt, hvis du giver dig selv og din krop lov til at finde sig selv igen ind imellem.

Dyrker du for eksempel intensiv træning af mave og ryg konstant, så er det en god ide ikke at køre efter det samme program hver dag. Det bliver for meget for de muskler, der således er på overarbejde. Og desuden skal resten af din krop gerne trænes med, så resultatet bliver så harmonisk som muligt.

Lav et træningsprogram, der er fornuftigt i forhold til intensiv målrettet træning, hviledage og restitution. Det optimerer din træning, du bliver mindre øm og mere tilfreds.

Husk, at din krop skal holde sig stærk og i balance hele livet, så få lagt de gode vaner i tide. Varige skader og smerter skal holdes fra livet.

Find den rytme og de motionsformer, der passer til dig og din hverdag – og smut hen i svømmehallen, når du har mulighed for det. Din krop vil elske dig for det.