Idealvægt – sådan udregner du din

Idealvægt

Der er meget fokus i medierne på idealvægt, men hvad dækker denne størrelse egentligt over. Det har vi kigget nærmere på her i artiklen.

Der er dog mange meninger om mænd og kvinders idealvægt, og læger og forskere er ikke altid enige om den sundeste vægt.

Tænker man rent kosmetisk, så er idealvægt en smagssag. Der er derfor ligeså mange meninger om dette, som der er forskellige kroppe. Vi har derfor fokuseret på den lægelige idealvægt, da naturvidenskaben trods alt er nogenlunde enige om retningslinjerne for den sunde krop.

Udregn din idealvægt med BMI

BMI står for Body Mass Index, og det er den klart mest brugte metode til at udregne voksne menneskers idealvægt. Den passer ikke på børn, det skal man lige huske at have for øje.

BMI udregnes efter formlen vægt / højden i anden. Er du 170 cm høj og vejer 74 kg, så ser regnestykket sådan ud: 74 / (1,7 x 1,7) = 25,6.

Sådan inddeles folk efter BMI skalaen

BMI < 18,5 Undervægtig
BMI 18,5 til 25 Normal vægt – idealvægt
BMI 25 til 30 Overvægtig
BMI > 30 Stærkt overvægtig

Læs mere om BMI for børn her.

Vægten er ikke alt

Vægten er langt fra alt, når vi taler om idealvægt, set ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv. Der er nemlig flere nye undersøgelser, som har vist, at vægten i sig selv ikke nødvendigvis har meget med din sundhed at gøre.

Det er langt vigtigere, hvordan du lever. Selvom du ligger inden for normalområdet på skalaen, kan du altså stadig være usund. Samtidig kan du være sund, selvom du ligger uden for skalaen.

Spiser du sundt og dyrker motion, så kan du godt tillade dig at ligge lidt uden for. Det bedste er dog at ligge inden for idealvægten og leve sundt samtidigt.

Elsk din krop

Vi bliver hele tiden bombarderet med usunde kropsidealer fra Hollywood og reklamer mv., så det kan være svært at elske sin almindelige krop. Det er dog vigtigt at forsøge, så du får det godt med dig selv.

Man skal ikke stræbe efter uopnåelige idealer, man bliver aldrig tilfreds alligevel. Man kan altid finde en lille del af ens krop, som man ikke er helt tilfreds med.

Prøv i stedet at lev sundt og hold din krop i en rimelig god form, men uden at stræbe efter disse idealer. Det giver fred og en følelse af, at du er god mod dig selv og din krop. Når du til dette, så har du fundet din idealvægt og et sundt sind.