Få styr på søvnen og optimer din træning

Ronaldo

Søvn spiller en større rolle i forhold til din krops velbefindende, end de fleste er klar over. Faktisk har det også stor betydning for, hvor meget du får ud af din træning. Her får du gode råd til en bedre nattesøvn – og dermed også en optimeret træning.

Søvn er vigtigere for din træning, end du formentlig er klar over. Når du træner, nedbryder du kroppen, mens det er under søvnen, du genopbygger den. Søvnen er altafgørende i forhold til, om dine muskler kan præstere ordentligt. Derfor har dårlig eller for lidt nattesøvn også stor indflydelse på, hvor meget du får ud af de mange timers træning. Men hvad skal der til for at få en god nattesøvn? Her er fem tips:

Gør som Cristiano Ronaldo

Mange har en holdning til fodboldspilleren Cristiano Ronaldo, men det er svært at komme udenom, at han er en mand i fysisk topform. Derfor er det også interessant, at han netop lister søvn som en af de vigtigste parametre for at kunne præstere sit optimale. 10 timer hver nat med faste sengetider for at være helt præcis. Ronaldos fysik har været en vigtig faktor i forhold til at holde ham på toppen af fodbolden i et årti. Og hans præstationer på banen gør da også, at hans klub, Real Madrid, igen og igen er favorit til at vinde Champions League – i år med oddsene 3.0 hos bet365. 10 timers søvn hver nat kan lyde af meget, og mindre kan da også gøre det. Tommelfingerreglen siger, at føler man sig udhvilet om morgenen – og holder følelsen dagen igennem – så har man sovet nok. De faste sengetider er med til at give en god døgnrytme og hjælper kroppen til at falde bedre i søvn.

Sluk mobilen

De fleste kender det. Vi ligger i sengen og gennemgår sociale medier og arbejdsmails fra på, inden vi skal sove, for vi har den jo lige ved hånden. Det er meget smart, men usundt for nattesøvnen. Smartphones, tablets, computere og tv udskiller blåt led-lys, som stimulerer hjernen og gør det svært for den at falde til ro. Derfor skal man undgå at kigge mobil op til sengetid. Det kan derfor være en god idé at slå data og wifi fra, før du skal sove, så du ikke blive fristet af notifikationer, som tigger ind. Det er også muligt at downloade den gratis app Twilight til mobilen, der ændrer lyssætningen på mobilen op mod sengetid.

Sænk temperaturen

Du har måske oplevet det på varme sommernætter i Danmark, hvor temperaturen når over 20 grader. Du vender og drejer dig i sengen og kan ikke falde til ro. Det skyldes, at din kropstemperatur automatisk sænkes, når du sover. Derfor er det vigtigt, at temperaturen i soveværelset ikke er for høj, da temperatursensorer i hjernen ellers bliver aktiveret og vækker dig. Optimalt skal der være 16-18 grader i soveværelset.

søvn - sænke temperaturen

Mørklæg værelset

Lys har en opkvikkende effekt på hjernen. Vores døgnrytme er styret af dagens gang. Lys fortæller hjernen, at det er dag, og at den skal vågne, mens mørke har en afslappende effekt på hjernen. Bor du i byen, hvor gadebelysning kan være en gene, kan det være en god idé at anskaffe mørklægningsgardiner.

Drop aftenkaffen

Kaffe er et absolut no-go, inden du skal sove. Kaffe indeholder koffein, der aktiverer din hjerne og gør det svært for den at falde til ro. Det samme gælder andre koffeinholdige drikke som f.eks. cola og te. Du skal derfor helst undlade koffeinholdige drikke efter kl. 17 for at få en optimal søvn.

drop den sene kaffe

Forhåbentlig kan de her simple tricks være med til at give dig en endnu bedre nattesøvn, så du kan få det optimale ud af din træning.