Elcykel

Der er måske mange mennesker som har hørt, eller set, en elcykel i trafikken. Måske kender man en der ejer en. Det kunne vær en nabo eller en i familien. Det kan også være man har set reklamer på tv for elcykler. Derfor er det naturligt på et tidspunkt at stoppe op og tænke: Hvad er det der hype med de der elcykler? Elcykler er dog stadig ikke så udbredt på cykelmarkedet, bl.a. nok fordi mange ikke har den store kendskab til denne cykeltype. Derfor er det vigtigt at få styr på det helt basale, som er værd at vide i forbindelse med elcyklers funktioner og fordele.
Så lad os starte helt fra toppen. Hvad er en elcykel? Tjaaa i al sin enkelthed er det jo grundlæggende ’bare’ en cykel. På denne cykel er der så monteret en lille motor. Denne motor kan så slås til når man fx skal op af en bakke eller der er modvind. Man kan justere hvornår den skal age fat, og hvor meget den skal hjælpe. En elcykel har tre grundlæggende komponenter som du ikke finder på en normal cykel:
• En motor
• Et batteri
• Et elsystem
Det lyder måske meget kompliceret og svært at benytte, men det er nu ikke tilfældet. Der er dog en enkelt anden ting der adskiller en elcykel fra en almindelig cykel, og det er prisen. Nu er alting jo relativt, og der findes i den grad mange rigtig dyre almindelige cykler derude, men hvis vi tager udgangspunkt i en helt almindelig bycykel, så er der en højre pris når vi snakker elcykler. Det hænger selvfølgelig sammen med at en elcykel er mere kompliceret og har nogle dyre komponenter, som et elsystem, batteri og hjælpemotor. Denne investering skal dog sættes i forhold til lignede transportmidler, og på den måde er det en billig løsning i forhold til fx en scooter. En elcykel er også billig i forbrug, da den jo af gode grunde køre på el. En elcykel kan i dag erhverves for priser der ligger fra ca 7000 til 12000. Der kan være tilbud eller andre årsager til de kan fås billigere, samt at der også kan være modeller der fås langt dyre. Det er som med alle andre produkter noget der hele tiden udvikles på, og derfor kommer der nye modeller og bedre komponenter og så videre.
I forhold til at den er billig i drift, kan man sige at en hel opladning af batteriet ligger i omegnen af 0,5 KWh, og hvis man sammenligner bruger en gennemsnitlig husstand på 130 m2 ca. 4000 kWh om året. Så der er bestemt ikke en udgift der kommer til at fylde meget på budgettet. Elcykler udleder på den måde heller ikke CO2, hvilket i disse tider bestemt er noget der gør du kan kører rundet på din elcykel med god samvittighed. Det er ren grøn energi, og jo mere du selv tramper, jo mindre bruger du batteriet, og så skal det ikke oplades så tit. Så det er bare med at komme der ud af.