BMI børn – beregning af børns BMI

BMI børn

Begrebet BMI har været populært i mange år efterhånden, når man skal sige noget om personers idealvægt. Det er dog vigtigt ikke kun at fokusere på BMI, da der er mange andre vigtige ting at tænke på ifm. vægt og sundhed.

BMI står for Body Mass Index og beregnes efter formlen vægt divideret med højden (i meter) i anden. Er man 180 cm høj og vejer 75 kg, så ser regnestykket sådan ud: 75 / (1,8 x 2) = 20,83

Denne normale BMI udregning er lavet til voksne, så du kan ikke vurdere dit barns normalvægt ud fra denne skala. Jo mindre dit barn er, jo mindre kan du regne med skalaen. Så når barnet kommer i puberteten, så kan du begynde at gå et fingerpeg om idealvægten. Først når man er over 19 år, kan man regne rigtigt med BMI.

BMI for børn

Børn kan som sagt ikke bruge den normale BMI skala. I stedet har WHO(World Health Organization) lavet nogle grafer, hvor du kan plotte barnets højde og vægt ind. Ud fra disse grafer kan du så konkludere, om dit barn er undervægtig, normalvægtig eller overvægtig.

Det er samme grafer som lægerne bruger, når de har børnene til de årlige undersøgelser. Du kan nemt finde graferne på nettet, du skal bare søge efter WHO grafer til højde og vægte hos børn eller lignende søgeord.

Du skal desuden være opmærksom på, at WHO har 2 forskellige grafer til drenge og piger. Så sørg for at finde den rigtige, når du skal finde dit barns kurve.

Det handler ikke kun om vægten

Det er også vigtigt at huske på, at det bestemt ikke kun handler om vægten. Flere nye undersøgelser har vist, at overvægtige mennesker af og til har en sund krop, mens normalvægtige kan være meget usunde.

Spiser overvægtige forholdsvis sundt og dyrker motion, så kan de ofte holde hele kroppen sund. Samtidig vil normalvægtige med usunde madvaner og ingen motion ofte være usunde.

Det handler derfor ligeså meget om livsstil, som det handler om en idealvægt efter en tilfældig kurve. Spiser dit barn sundt og dyrker motion, så skal du ikke være så bekymret for en smule ekstra kilo på kroppen. Ikke hvad angår sundhed i hvert fald.

Det må dog ikke komme dertil, hvor barnet bliver besværet af de ekstra kilo. Så vil barnet ofte stoppe med at være fysisk aktiv, og så er den onde cirkel startet.