Aktiviteter der styrker dit barns motorik

Familie leger med fodbold

Børn lærer igennem leg. Så enkelt kan det i virkeligheden siges. Derfor er motorik legetøj helt uundværligt i dit barns opvækst. Motoriske aktiviteter hjælper barnet med at lære sin krop og sine omgivelser bedre at kende. Motorik kan opdeles i to underkategorier, finmotorik og grovmotorik, som begge er vigtige at træne. Herunder får du nogle forslag til aktiviteter, der styrker dit barns motorik.

Få styr på finmotorikken

Som sagt kan motorik opdeles i finmotorik og grovmotorik. Groft sagt handler finmotorik om små bevægelser, mens grovmotorik handler om store bevægelser.

Finmotorik kan trænes på mange forskellige måder afhængigt af barnets alder. Når det lille barn er et halvt til et helt år gammelt, kan det så småt blive introduceret for fingermad. Dette er en oplagt mulighed for at træne det finmotoriske pincetgreb. Server små bidder af mad for dit barn som f.eks. majs, ærter eller kogt gulerod i tern. Så kan barnet øve sig i selv at fange de små bidder med to fingre og få maden ført op til munden.

Omkring etårs-alderen vil barnet også kunne introduceres for legetøj som puttekasser og træpuslespil med knopper. Dette er også god finmotorisk træning for det lille barn. Senere vil barnet kunne træne finmotorikken ved at lave perleplader og andre kreative aktiviteter, der kræver større præcision.

Grovmotorikken skal også udfordres

Grovmotorikken skal også trænes, og det er faktisk ret nemt at gøre. Det handler nemlig i bund og grund bare om at lade barnet bruge sin krop. De første grovmotoriske øvelser, du kan lave med dit barn, er at lade det ligge på maven. Det er vigtigt, at det helt lille barn får mulighed for at ligge på maven, så det kan øve sig i at løfte nakken og kigge rundt på omgivelserne. Herefter vil det gå slag i slag. Først vil dit barn lære at trille fra mave til ryg og omvendt, før det sidenhen vil lære at kravle og senere gå, hoppe og løbe.

Der findes desuden en masse spændende motorik legetøj, som du kan bruge med dit lille barn. Du kan f.eks. købe diverse balanceredskaber, som du kan placere dit barn på. I starten er det rigeligt at lægge det på maven, men efterhånden kan det også komme op at sidde eller stå på redskaberne.

Kan selv, vil selv

Motorik legetøj er rigtig godt til at styrke dit barns motorik, men du kommer også langt med bare at bruge jeres omgivelser. Generelt er det vigtigt for dit barns motorik, at du lader det bruge sin krop så meget som muligt i dagligdagen. Lad det f.eks. kravle op og ned fra seng og sofa og under spisebordsstolene. Du kan også lade barnet kravle op ad trapperne selv, mens du går bagved og er klar til at gribe. Brug også meget gerne din egen krop til at træne barnets motorik. Kast det f.eks. op i luften og grib det igen og hjælp det med at lave kolbøtter i luften og på gulvet. Alle disse fysiske udfoldelser er nemlig med til at styrke dit barns motorik.